0

Your Cart is Empty

[ kutnakvadrat ] – brend o kojem se opsesivno priča! Bit će vam jasno zašto nakon ovog intervjua

rujan 30, 2021 8 min read

Gotovo da nema brenda vezanog  uz interijere koji je toliko omiljen u hrvatskim medijima kao što je to ‘Kut na kvadrat’ pa smo sasvim logično i mi poželjeli sjesti s dvojcem koji se skriva iza njega. Ovaj popularni brend čine Krešimir Tušak i Tonći Urošević, a s dečkima smo osim o njihovim projektima, popričali i na temu prirodnih materijala, kao i o trendovima vezanim za kvalitetniju i održiviju gradnju te smo se općenito latili povratka suživotu s prirodom.

Krešimir Tušak i Tonći Urošević / foto: Berislava Picek

‘Kut  na kvadrat’je brend koji je nastao 2018. godine, a bavi se ručnom izradom funkcionalnih i dekorativnih predmeta poput ukrasnih posuda za biljke, vaza, zdjela, podložaka, zidnih tanjura, te sjenila za lampe i visilica od betona. Također, to je betonski laboratorij u kojem se istražuje i eksperimentira s betonima različitog sastava, sa zadanim ciljem kako dobiti predmete različitih formi i tekstura, a u svrhu dobivanja što lakših, kvalitetnijih i dugotrajnijih proizvoda unikatne vrijednosti.

Iza brenda stoje diplomirani fizioterapeut, Krešimir Tušak i mag. geologije zaštite okoliša, Tonći Urošević. Krešimiru je nakon dugog vremena rada u struci došlo do određenog zamora i htio je promjenu okoline i načina rada, a kako se dugi niz godina amaterski bavio dizajniranjem vrtova, izradom vrtnih jezeraca, te učenjem o biljkama općenito, htio je krenuti u tom smjeru. Tonći se pak nikada nije uspio profesionalno baviti zaštitom okoliša pa su dečki odlučili udružiti snage. Razvili su početne ideje i krenuli s realizacijom. U početku su radili putem udruge, a 2020. godine pokrenuli su obrt za dizajn i proizvodnju, te su dobili bespovratna sredstva EU uz pomoć kojih su došli do profesionalnih alata, a koji su im uvelike olakšali rad i omogućili razvoj kompleksnijih proizvoda.

– Cijeli koncept je zapravo krenuo zbog biljaka, u nedostatku ponude drugačijih ukrasnih posuda za biljke. Ideja je bila da prvenstveno biljka dođe do izražaja, a da dizajn bude komplementaran samoj biljci. Volimo sve biljke, nemamo nekih izraženih favorita (osim eventualno sansevieria kojih imamo desetak vrsta), a pri odabiru biljaka je najbitnije koliko ljudi imaju vremena, želje i prostora za smjestiti ih. S našim teglama to nikako nije problem, s obzirom na veliki izbor modela i veličina – u naše tegle možete doslovno saditi sve od sukulenata do palmi, maslina i agruma, objašnjavaju Krešimir i Tonći.

– Trenutno nudimo šest linija dekorativnih posuda za biljke, vaza i zdjela različitih dimenzija, liniju sjenila za viseće lampe “Capsule”, dekorativne zidne tanjure, funkcionalne podloške za serviranje hrane i druge namjene. Uz Botanical liniju stolića, tu je i “Ready to Go” kolekcija u kojoj se mogu pronaći biljke posađene direktno u naše ukrasne posude koje su spremne za besplatnu dostavu’, dodaju naši sugovornici.

Njihovi proizvodi itekako su multifunkcionalni

Većina modela dekorativnih lončanica može postati zdjela za voće, grickalice, držač za sapun, ključeve, sitnice i obrnuto – ukoliko poželite novog zelenog prijatelja. Zidni tanjur u tren može postati dekorativni podložak za serviranje hrane. Također, vaze brenda ‘Kut na kvadrat’, osim za žive biljke mogu se koristiti i kao vaze za suho cvijeće, držači za kuhinjski asortiman (žlice, vilice), ukrasne zdjele za kupaonski asortiman, uredski pribor te otprilike za sve što vam padne na pamet!

Kada pričamo o posudama za biljke, one se mogu koristiti u interijeru i eksterijeru, tako da nemate problema ukoliko želite ozeleniti svoj balkon za vrijeme lijepog vremena, a zimi ih možete unijeti u unutrašnjost prostora. Ukrasne tegle mogu podnijeti vanjske uvjete do -10 stupnjeva. S obzirom na to da su ukrasne tegle premazane zaštitnim akrilnim premazom koji ne propušta vodu, a ispod svakog proizvoda nalazi se plutena zaštita, možete ih držati i na parketu, namještaju ili prozorskim oknima, mogućnosti su neograničene. Također, za ljude kojima trebaju velike tegle za terasu koje su izložene kiši i vremenskim (ne)prilikama,  dvojac iz ‘Kuta na kvadrat’ uvijek sugerira da napravi i rupu u dnu tegle za drenažu viška vode.

Sjenila se također mogu kombinirati po vlastitim željama. Rasvjeta je bitan element u dizajnu interijera i njena uloga je, uz funkcionalnu i dekorativna. Sjenilima brenda ‘Kut na kvadrat’ lako možete transformirati izgled prostora bez promjene njegovih ostalih elemenata i lako napraviti redizajn prostora koji će svakako primijetiti svaki vaš gost. Klijenti se najčešće odlučuju na osvjetljavanje blagovaonskog, kupaonskog i dnevnog dijela, međutim spomenutim sjenilima lako možete podići izgled i vašeg hodnika, spavaće sobe ili vanjske terase.

Tegla Circlea L / foto: Nick Hillier

Nema tko ne želi surađivati s ‘Kutom na kvadrat’

Krešimir i Tonći iza sebe imaju brojne uspješne projekte, no ipak mogu izdvojiti neke koji su im posebno dragi.

– Jedan od posljednjih projekata na koji smo jako ponosni je izrada linije pomoćnih stolića – Botanical. Iza kampanje Botanical pomoćnih stolića (iliti coffee/side table) stoji inovativan i talentiran tim Modulos koji se bave izradom modularnog namještaja. Kontaktirali su nas da napravimo suradnju iz koje je isplivao funkcionalan i uistinu poseban proizvod, kao i odlično prijateljstvo, pričaju nam naši sugovornici.

Spomenuti stolići dolaze uz poseban dodatak – kalendar koji označava dan kada je zadnji put zalivena tvoja omiljena biljka.

– Duboko poštovanje i filozofija slavljenja prirode bila je inspiracija za stvaranje ove kolekcije koja se u interijeru nameće u obliku multifunkcionalnih, negeneričkih komada namještaja. Posebnost ovog proizvoda, uz to što je podesive visine, ovisno o potrebama prostora, jest i oslikani kalendar uz pomoć kojeg ljubitelji biljaka mogu pratiti redovitost zalijevanja i održavanja svog zelenog ljubimca, objašnjava dvojac iz ‘Kuta na kvadrat’.

– Naš zadatak bio je izraditi multifunkcionalnu ukrasnu zdjelu za biljke koja može postati i zdjela za voće, ovisno o preferencijama klijenta. Još jedna od njegovih specifičnosti je ta da smo uspjeli napraviti u potpunosti ekološki prihvatljiv proizvod – ukrasna zdjela je zaštićena ekološkim premazom na bazi vode, neškodljivim za živa bića i okoliš, dok je ploča stolića izrađena od visokokvalitetne brezine šperploče, zaštićene ekološki prihvatljivim premazom od prirodnog ulja. Dizajnu ukrasne zdjele posebnu dimenziju daje korištenje prirodnih pigmenata na bazi željezovih oksida, dodatno pojašnjavaju dečki.

Krešimir i Tonći su trenutno završili s kampanjom Botanical stolića, a paralelno su izbacili i liniju betonskih sjenila “Capsule” koja trenutno ima tri modela. Također, angažirani su od strane jedne alternativne berlinske kazališne produkcije da izrade triptih kao dio scenografije, no više detalja za sada ne mogu otkriti jer čekaju premijeru koja je bila otkazana zbog trenutne situacije s pandemijom. Uskoro će izbaciti i novu kolekciju koja će se odlikovati bojama koje pozivaju na ponovno vraćanje prirodi, a koja će premijerno biti predstavljena upravo ovih dana na Zagreb Design Week-u od 21.09 – 26.09.2021.

Botanical pomoćni stolić / foto: Instagram

Beton – ljubav na prvi dodir

Kako su Krešimir i Tonći uvelike inspirirani prirodnim materijalima, logično se postavlja pitanje što ih toliko fascinira kod istih.

– Volimo misliti da je beton odabrao nas…baš kako se kaže i za kućnog ljubimca kojeg ste doveli doma iz azila. To je bila ljubav na prvi dodir. Beton kao materijal je čvrst u svojem punom potencijalu, a s druge strane mekan i, uz dobar alat, lako obradiv. Zapravo nam se jako svidjela ideja beskonačnosti primjena ovog materijala, objašnjavaju naši sugovornici.

– Također, teksture koje odaje nakon sušenja jedan je od najuzbudljivijih trenutaka u izradi s obzirom na to da svaki proizvod priča svoju priču kroz zarobljene mjehuriće zraka koje zapnu u kalupu. Upravo zato svaki predmet je poseban i jedinstven i to mu daje posebnost. Uz to, trudimo se napraviti multifunkcionalne proizvode, koje kupci mogu koristiti na različite načine, čime zapravo sami sudjeluju u dizajniranju, kako samog proizvoda, tako i vlastitog mikrookoliša, dodaju Krešimir i Tonći.

‘Kut na kvadrat’ ima sjajne savjete za ‘zeleniji’ život

Zadnjih nekoliko godina svjedočimo trendu povratka prirodnim materijalima kako u Hrvatskoj, tako i na globalnoj razini i to u svim sferama društva. Stoga nas je zanimalo kako dvojac iz ‘Kuta na kvadrat’ gleda na ovaj trend.

– Kao i u svemu, u Hrvatskoj se kaska i na ovim poljima. Silom prilika ipak je došlo do promišljanja te u zadnje vrijeme svjedočimo trendovima povratka prirodnih materijala, kvalitetnije i održivije gradnje te povratku suživota s prirodom. Konoplja, drvo, industrijski minimalizam, zeleni vrtovi, zelene zgrade, zeleni balkoni – sve su to novi trendovi na hrvatskoj sceni kojima se jako veselimo, kažu dečki i s oduševljenjem kliču ‘Vratimo se prirodi!’.

Krešimir i Tonći bi svakako poručili našim čitateljima, profesionalcima i amaterima, da se pokušaju držati zelenih pravila kojih se i oni sami pokušavaju držati, kako bi nam budućnost bila bolja. Kao prvo oni smatraju da samo recikliranje više nije dovoljno.

-Trudite se živjeti po zero waste modelu koliko je moguće, budite kreativni i pokušajte pronaći način kako ponovno upotrijebiti otpad, savjetuju.

Nadalje, dvojac iz ‘Kuta na kvadrat’ poziva da ne kupujemo od velikih stranih korporacija, već da podržimo lokalne proizvođače, OPG-ove i naše male poduzetnike.

– Izbjegavajte brzu modu, ne kupujte stvari koje vam ne trebaju, mijenjajte se za stvari, poklonite ono što vam ne treba ili zamijenite za ono što vam uistinu treba, sadite, sadite, sadite i uživajte u tome, dobro je za duh, tijelo i okoliš, također savjetuju Krešimir i Tonći.

100% hrvatski proizvod

Sudeći po svemu, ‘Kut na kvadrat’ je jako zaposlen duo pa smo Krešimira i Tonćija za kraj zamolili da nam otkriju kako izgleda jedan njihov tipičan radni dan, odnosno rad na nekom projektu.

– Naš radni dan izgleda poprilično dinamično s obzirom na to da je za izradu jedne betonske tegle potrebno oko 30 – ak dana, ovisno o uvjetima u kojima se suše. Zimi je potrebno malo duže vremena. Kemijski, beton postigne punu čvrstoću nakon 28 dana i tek onda je tegla spremna za distribuciju kako bi se izbjeglo potencijalno pucanje. Također, tegle se moraju sušiti u vodi, jer beton nikako ne smije dehidrirati, zbog toga nastaju mikro pukotine koje kasnije mogu uzrokovati pucanje, objašnjavaju dečki.

– Sam postupak je dosta dugotrajan, prvo se radi smjesa betona koji se zatim lijeva u kalup u kojem stoji nekoliko dana. Tada slijedi vađenje iz kalupa gdje krećemo s grubim brušenjem. Kada se grubo obradi, polaže se u vodu gdje se “suši” nekih 10 – ak dana. Nakon toga slijedi sušenje na zraku – par dana (ovisno o temperaturi zraka i vlazi), zatim faza finog brušenje, pa pranja – čišćenja – ispiranja tegle od sitnih nečistoća i tek nakon toga ide završna obrada – premazivanje sredstvom za fiksiranje površine koje je na bazi vode, lijepljenje pluta na dno kako bi se izbjegla oštećenja namještaja, te završno – lijepljenje loga, dodaju.

U svakom slučaju, proizvodni proces svih komada brenda ‘Kut na kvadrat’ je kompleksan i zahtjeva dugoročno planiranje te dosta velik radni prostor. Grube radove izvode u 30 – ak kvadrata podrumskog prostora, a finije u njihovom studiju koji služi i kao showroom gdje su svi dobrodošli uživati u radovima ‘Kuta na kvadrat’. Također treba istaknuti da kvalitetan bijeli portlandski cement, kao i sav repromaterijal, Krešimir i Tonći nabavljaju u lokalnim trgovinama ili kod naših lokalnih proizvođača, jer se trude ponuditi 100% hrvatski proizvod.

– Također, uz svakodnevnu dinamiku u kojoj prevladava planiranje i dobra organizacija, kontinuirano pratimo trendove, nove tehnologije i tehnike obrade betona, kako bi i sami mogli eksperimentirati smišljajući nove proizvode. Početak je, naravno, bio najteži. Trebali smo dosta toga naučiti u kontekstu sastava materijala, najboljih omjera agregata koji čine beton i naravno kako pravilno sušiti i obraditi proizvod. Istraživali smo tržište ekološki prihvatljivih proizvoda za obradu betona i to nam je uzelo dosta vremena. Od YouTube tutoriala do čitanja stručne literature – prošli smo sve, a i dalje aktivno istražujemo. Tehnologija materijala ubrzano napreduje, tako da je potrebno istraživati i biti u toku s novitetima na tržištu, objašnjavaju naši sugovornici.

Za neke projekte su kontaktirali i profesore na građevinskom fakultetu koji su bili nesebični u dijeljenju savjeta. Uz to, nije bilo lako ni savladati marketinške strategije, brojne alate za obradu fotografije, kao i alate potrebne za analizu tržišta. Danas, nakon tri godine intenzivnog rada, osjećaju napredak u znanju i to im dozvoljava da na dobrim temeljima usvajaju nova znanja.

– Kako smo već i naglasili, u našem betonskom laboratoriju eksperimentiramo s različitim agregatima od kojih se radi beton, poput ekspandirane gline, celuloze i sličnom uz pomoć kojih dobivamo proizvode koji su manje težine, boljih karakteristika, te materijale koje možemo oblikovati bez upotrebe kalupa, poput sjenila za lampe, završavaju naši sugovornici.

Piše: Iva Hanzen za bauštela.hr

Više na poveznici